Copy Coach Miro
Ontdek de zin die jou verkoopt

Miro's blog

Dit verzin je niet.

KNIP&PLAK uit Save Your Darlings

 

Dit blogartikel hoort als voorbeeld bij Save Your Darlings.

Onderstaande tekst heb ik geschrapt uit Save Your Darlings:

Zal ik het Miro’s #BLOOPERS noemen?

Je hebt toch onbeperkte opslagruimte.

Oké, Kill Your Darlings allitereert niet, maar het doet wel veel meer pijn.

Ik ben geen Theo Maassen. Alleen mijn vrouw zal dit begrijpen.

Noem me een softie, maar als jij ook een zachte kant hebt, heb je hier vast wel wat aan.

Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik uit Gewist uit Oranjedag óók tekst heb gewist om niet de indruk te wekken dat ik een zieke geest heb. Hoewel sommigen zeker nog die conclusie zullen trekken. Daarop zeg ik. Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.

Zelf heb ik een manier gevonden om mijn darlings te bewaren. Ik ben hiermee begonnen op mijn website Read My Slips waar ik een aparte blog heb gemaakt met de titel DELETED.

In dit artikel krijg je na de PS te zien wat ik uit dit artikel heb gewist. Een soort blooper bonus krijg je. Je zit er nu middenin. [notitie. Dit heb ik dus gewist, je vindt dus geen gewiste tekst in de PS van dit artikel dat je nu leest. Wel andere belangrijke PS-en]

Vaak zijn de bloopers leuker dan de film. Voor de mensen die dat ook denken, heb ik voor Oranjedag een blooper artikel gemaakt. Hoewel, briljante ingevingen kun je eigenlijk geen bloopers noemen.

Ik schrap vaak omdat ik denk dat het te moeilijk wordt. En dan is het nog steeds moeilijk wat ik laat staan. Kun je nagaan.

Mijn advies: Don’t kill your darlings – save them or share them in a different context.

Bruikbare zinsneden wil je bewaren.

Ik bewaar ze zelf gewoon in een Word document waar ik mijn eerste versie typ. Ik kan altijd met Search Alt- een zin terugvinden. Haal een mooie zin dus gerust weg uit je artikel. Je hoeft niet alles aan je lezer kwijt. Het voordeel is dat je de snippets kunt gebruiken voor Twitter updates, als je van Twitter houdt.

Snippets – ik vind het een mooi woord.

Je kunt ook denken dat ik totaal koekoe ben geworden.

Soms heb ik een idee dat 20, 30 jaar sluimert. En dan is de tijd rijp. Net zoals die ene bloem die eens in de 30 jaar bloeit. Ik heb het moeten opzoeken. Dat is geen toeval dat het 30 jaar is en 30 april Oranjedag. [notitie. Ik had dus geen zin om op te zoeken hoe die bloem heet die eens in de 30 jaar bloeit. Als er al zo’n bloem bestaat. Maar misschien kan ik dit idee nog wel eens ter illustratie gebruiken]

Zie ook mijn Mascotte van Europa uit Read My Slips dat een beetje lijkt op mijn pleidooi voor Oranjedag. Ik schrijf artikelen niet voor mezelf maar voor anderen, om een leuk idee in hun hoofd te krijgen.

Jammer dat ik alleen een duidelijke mening heb over frivole zaken. Complexe zaken zoals de ecologische balans van de aarde, conflictbeheersing, politiek. Wie weet nou echt hoe het zit? Niemand.

Het is heerlijk, bevrijdend zelfs om een triviaal houvast te hebben. Hoewel triviaal…

Ik twijfel of ik het woord ‘kladversie’ moet gebruiken, omdat het er zo raar uitziet. Ik gebruik kladversie volgens mij nu voor het eerst in mijn schrijfcarrière. Terwijl, als ik er zo naar kijk, het een geweldig woord is.

Zelfs als niemand kladversie een mooi woord vind, blijf ik het toch gebruiken. Sterker nog, ik vind kladversie zo’n leuk woord dat ik zelfs een manier heb gevonden om het woord kladversie 8 keer in mijn kladversie te schrijven.

Ben jij zo iemand die nu het aantal kladversies gaat natellen?

Met de nadruk op de 2e lettergreep – zeg kladversie – klinkt het als een

Hopelijk heb je geen adversie tegen mijn kladversie.

Oké, ik kom er weer in. Miro hier. Als de Copy Coach die dit artikel heeft samengesteld.

Onthoud dat dit artikel gaat om een copywriting les

En dat ik bijna alles boven de zin ‘Oké, ik kom er weer even in. Miro hier’ heb geschrapt uit Save Your Darlings.

Ik hoop dat mijn schrappen show&tell je inspireert en op ideeën brengt. Of is dat hetzelfde?

Als je zin hebt, mag je me laten weten wat het met je doet, in een persoonlijk bericht.

Dankjewel voor je aandacht,

Miro

Miro’s blog

Subtiele subtitel voor wie het kan waarderen

 

Kijk eens aan. Hieronder vind je nog meer blog artikelen, tips, ideeën, advies, inzichten, inspiratie en andere goedbedoelde copywriting content voor introverten & EXTRAVERTEN.